Cum să curățați diferitele tipuri de pardoseli?

22.12.2023

Cum să curățați diferitele tipuri de pardoseli?

Astăzi exista multe tipuri de pardoseli de la marmură, parchet de lemn sau laminat, porțelan ceramic sau granit și chiar beton – toate se găsesc în aproape fiecare casă. Podelele sunt realizate din materiale diferite și fiecare necesită îngrijire și întreținere diferită. Deci, cum se spală și curață podeaua casei?

Parchetul de lemn

Podelele din lemn oferă un aspect cald și plăcut casei. Caracteristicile sale îl fac deosebit de potrivit pentru camerele copiilor și pentru bebelusi. Contrar mitului că parchetul este greu de întreținut, adevărul este că necesită foarte puțin pentru a fi curat. Nisipul și alte particule dure afectează parchetul similar cu șmirghelul; ele sunt abrazive și zgârie lemnul. Prin urmare, este foarte important să măturați frecvent parchetul și să vă asigurați că nu există particule abrazive pe el. De asemenea, este recomandat să nu miscați mobilierul direct pe el, ci să lipiți autocolante speciale pe partea inferioară a mobilei pentru a preveni zgârieturile. Începeși cu măturarea sau aspirarea camerei. Apoi, stergeți cu o carpa bine stoarsă, înmuiată în prealabil în apa în care ați adaugat Sano Poliwix Parquet. La final, ștergeți cu o lavetă uscată întreaga cameră și parchetul este curat. Daca se varsă ceva pe parchet, curățați-l imediat și nu asteptați ca pata să se usuce. Dacă totusi rămân pete, curățați-le cu o lavetă moale sau cu un burete pentru a evita zgârieturile.

Marmura

Suprafețele din marmură dau casei un aspect strălucitor, însă întreținerea necorespunzătoare a marmurei îi va deteriora strălucirea naturală. În plus, marmura poate absorbi pete persistente, se poate zgâria, închide la culoare și chiar poate avea un aspect inestetic.

Pentru a păstra aspectul curat și stralucitor al pardoselii din marmură, este esențială curățarea regulată, măturarea zilnică și clătirea delicată cu detergenți fără acizi. Pentru plăcile de marmură care au fost tratate cu cristal de lustruire, se recomandă utilizarea unui produs special, care păstreaza aspectul lucios și protejează podeaua. Se recomandă o lustruire lunară utilizând un material de periaj special. În cazul petelor recomandăm soluția pentru pete Sano Marmură și Granit. Iar anual sau după cum este necesar, recomandăm și un tratament profesional care include o acoperire ce sigilează defectele ce apar în timp. Marmura absoarbe rapid lichidele vărsate peste ea, deci este recomandat să curățați imediat fiecare pată. Pentru a preveni zgârierea, ștergeți podeaua cu o lavetă moale. Se recomandă acoperirea picioarelor pieselor de mobilier cu un autocolant special cu strat de silicon.

Granit și porțelan

Ca și marmura, plăcile din porțelan sau granit strălucesc și ofera casei un aspect curat, luxos. Cu toate acestea, acest aspect lucios evidențiază în special murdăria și petele. Pentru a păstra acest aspect, este necesar să se asigure periodic spălarea și curățarea pardoselilor.

Este important ca detergentul să nu conțină ceara, pentru că afectează strălucirea naturala a granitului. Nu este nevoie să turnați apa pe podeaua de porțelan sau granit, este suficient să o măturați bine și să o spalați cu o lavetă umedă și una uscată. Pentru rezultate mai bune, se recomandă folosirea unui detergent care este în mod special adecvat pentru porțelan sau granit, care păstrează strălucirea și curăță bine. Cu toate că plăcile din porțelan și granit sunt cunoscute pentru durabilitatea și rezistența lor, este recomandat să se asigure tratamentul profesional și sigilarea lor la fiecare 5 ani pentru a restabili strălucirea și a lustrui zgârieturile.

 

Ceramica

Plăcile ceramice sunt foarte comune și aproape fiecare casă are cel puțin o suprafață placată cu ceramică. Ceramica este relativ durabilă și poate fi curățată cu o varietate de soluții de curatare, dar fără ceară. Dacă există o pată încăpățânată, puteți incerca să o curățați cu detergent de vase. De asemenea, dacă încercați un detergent nou pe podea din ceramică, este recomandat să examinați efectul acestuia pe podea, într-un colt ascuns înainte de a utiliza pe toată suprafața.

Podele din beton netezite

Betonul netezit este disponibil într-o varietate de culori și finisaje și tot mai folosit atât în casă, cât și în jurul casei cu utilizare generală (garaj, cămară, beci, foișor, alei, etc). Acesta este puternic, foarte rezistent la zgârieturi și pete și menține un aspect frumos, de nou, mai mult timp. Betonul este, de obicei, acoperit cu un adeziv care ofera rezistență suplimentară. Pardoseala din beton este recomandat să fie spalata cu apa și detergent, detergent care conține un pic de ceară sau un ingredient activ strălucitor. Și de data aceasta recomandarea nu este de a turna direct apa, ci de a curăța cu o lavetă umedă. Rețineti că, deși pardoseala din beton absoarbe petele mai încet decât alte tipuri de pardoseli, vă recomandăm să curațați imediat lichidele sau petele.